Activiteiten

17

september

Muziekfeest

Zaterdag 17 september | 12.00 – 23.00 | Brink

Op 17 september zijn er op de Brink en in de Kloostertuin doorlopend dans- en muziekoptredens van artiesten en verenigingen die een verbinding hebben met ons dorp Laren. De Larense horeca voorziet de bezoekers van een hapje en drankje en de activiteiten van de Doemarkt komen samen op hetzelfde plein.

17

September

Doemarkt

Zaterdag 17 september | 12.00 – 17.00 | Brink

Ons uitgebreide verenigingsleven vaart op mensen met enthousiasme, kennis en ervaring die zich graag inzetten om Laren nóg leuker te maken. Ervaar, beleef en doe mee. Wellicht kun jij ook een handje helpen bij een vereniging?

17

September

Fashion Shows Nieuweweg

Zaterdag 17 september | 13.00 – 17.00 | Nieuweweg

Boutique 33 heeft mede het initiatief genomen tot wervelende Fashion Shows op de Nieuweweg. Om 13u, 14.30u en 16.00u showen 15+ fashion stores de nieuwe waanzinnige collectie op een 200 meter lange rode loper! Ze verwelkomen je graag onder een genot van een heerlijk drankje en hapje op 17 september.

17

September

Nazomermarkt Papageno Huis

Zaterdag 17 september | 10.00 – 15.00 | Papagano huis, naarderstraat 17

Er zijn diverse marktkramen, in een autismebelevingstent kun je zelf ervaren hoe het kan zijn om autisme te hebben, kinderen kunnen genieten van een F1 race simulator en een springkussen terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of lunch op het terras van Papageno. Tussendoor treedt de muziekgroep van Papageno op.

Bekijk alle activiteiten

17 september |
11.45 – 12.30

Brink

Opening Nazomerfeest Laren

De A-band zal de openingsparade begeleiden en aansluitend een kort optreden geven waar de opening van het nazomerfeest is.

17 september |
12.00 – 23.00

Brink

Live uitzending Nazomerfeest Laren

De gehele dag zendt Dorpsradio Laren uit. Ze doen verslag van de activiteiten, interviewen bezoekers en geven de luisteraars een mooie impressie van het Nazomerfeest Laren.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Kinderen maken samen een kunstwerk 

Atelier Karlien stimuleert en begeleidt kinderen om samen een mooi kunstwerk te maken tijdens de Doemarkt. Kom je ook langs?

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Tafeltennis

Laat je kunsten zien aan de mini-tafeltennistafel. We nodigen iedereen uit om mee te spelen.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Sporten met een beperking

Team Sportservice is namens Uniek Sporten aanwezig op het Nazomerfeest en promoot het aangepast-sportaanbod uit de regio. Ben je benieuwd hoe mensen met een beperking sporten? Kom langs en ervaar hoe het is om te bewegen in een rolstoel en een bal te vangen terwijl je haast niets ziet!

Naast de leuke activiteiten is de dag vooral bedoeld om te ontdekken wat er voor mensen met een beperking mogelijk is omtrent sporten. Heb jij een beperking en wil je beginnen met bewegen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Team Sportservice beschikt over genoeg informatie om een passende sport voor jou te vinden!

17 september |
13.00 – 16.00

Brink

Fietsen op de duo-fiets

Altijd al een rondje op de duo-fiets willen proberen? Grijp je kans op zaterdag 17 september bij de statafel van Amaris Zorggroep, tijdens de Doemarkt in Laren. Amaris Zorggroep is een ouderenzorgorganisatie in de regio Gooi en Eemland. Wij bieden zorg thuis, maar ook Wonen met zorg. Zo ook bij onze prachtig gelegen locatie Theodotion in Laren. Tijdens het Nazomerfeest Laren bieden wij u een overzicht van de zorg die wij bieden, maar ook van onze openstaande vacatures voor vrijwilligers en medewerkers. Vooral vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de (ouderen)zorg. Denk aan allerlei activiteiten, zoals samen koken, wandelen en dus ook fietsen op de duo-fiets. Kom je ook gezellig langs?

17 september |
16.00 – 17.45

Brinkhuis, Brink 29

Improvisatie workshop + optreden va 16 jaar

Toneelgezelschap De Papegaai nodigt je uit om mee te doen aan een improvisatie-workshop (improv). Improv is een laagdrempelige en vooral leuke manier om te ervaren hoe het is om op het toneel te staan. Je hebt geen kennis of ervaring nodig, alleen een klein beetje lef, zin en veel energie. Rod Ben Zeev, een ervaren regisseur, neemt je mee in een aantal klassieke improv-oefeningen. Na twee uur oefenen, gaan we direct de vloer op om te spelen, zodat je familie en vrienden ook kunnen genieten van het plezier, dat we samen hebben. Deelname is gratis. Vanaf 16 jaar.

17 september |
12.00 – 16.00

Brinkhuis, Brink 29

Koffie & spelletjes – Dagje Hart van Laren

“Dagje Hart van Laren” is een nieuwe vorm van dagbesteding in Laren. Opgericht vanuit het idee dat alle mensen deel moeten (blijven) kunnen uitmaken van de samenleving, ook mensen die hierbij een steuntje nodig hebben. Inwoners van Laren met een fysieke beperking, met beginnende geheugenproblemen, of zij die door andere oorzaken minder goed zelf invulling aan de dag kunnen geven.

Binnen ‘Dagje Hart van Laren’ richten we ons op mensen die (nog) niet in aanmerking komen voor geïndiceerde dagopvang, of hier, voor het eigen gevoel, niet aan toe zijn. Mensen die baat hebben bij activering en voor wie het goed is om meer onder de mensen te komen zijn bij‘Dagje Hart van Laren’ aan het juiste adres. Hun mantelzorgers hebben even de handen vrij om een dagje iets voor zichzelf te doen. Kom gezellig langs en vraag naar al onze activiteiten.

17 september |
14.00 – 15.15

Brinkhuis, Brink 29

Breaking! Gratis workshop breakdance

Kom naar de workshop Breaking! in Theater Bibliotheek Brinkhuis op zaterdag 17 september 2022. B-boys en B-girls haal het beste uit jezelf en elkaar: kom kennismaken met Breakdance tussen 14.00-15.15 uur. Je wordt voorbereid op een echte battle!

17 september |
13.00 – 15.00

Brinkhuis, Brink 29

Bridge demo’s bij de Volksuniversiteit

Komend seizoen start de Bridge Academie van de Volksuniversiteit nu ook met bridgecursussen in Laren. Voor de beginners is hier een aparte avondcursus. Wie altijd al nieuwsgierig was waarom hele volksstammen aan deze denksport verslingerd zijn, kan er tijdens het Nazomerfeest op een ontspannen en laagdrempelige manier mee kennis maken. In het Brinkhuis geven de enthousiaste docenten Hans Lof en Edwin de Ruiter op zaterdag 17 september aan iedereen die dit wil een Bridge-demonstratie. Wat houdt Bridge eigenlijk in, hoe wordt het gespeeld en wat is ervoor nodig om het spel onder de knie te krijgen? Sessie 1 start om 13.00 uur en sessie 2 start om 15.00 uur. U kunt zo binnenlopen, maar kom op tijd zodat u niet direct al in deze kennismakingsronde “down” gaat!

17 september |
15.00 – 17.00

Brinkhuis, Brink 29

Test uw muziekkennis bij de Muziek Academie

Vanaf 15.00 uur kunt u in Het Brinkhuis terecht voor informatie over de Muziek Academie, onderdeel van Volksuniversiteit Het Gooi. Wij organiseren lezingen en cursussen op o.a. het gebied van klassieke muziek, jazz en muziek uit het verre oosten.

Bijvoorbeeld een serie over Meesterwerken van de 20e eeuw of een ontdekkingsreis naar tijdloze en ontroerende passiewerken. Vijf grote jazzcomponisten worden aan u voorgesteld in de cursus The Big Five van Amerikaanse Jazzcomponisten en u maakt kennis met de muziek van Levant tot Andalusië. Maar er is nog veel meer!

Een flyer met ons programma (en met een opsomming van concerten in Het Gooi in de herfst) is beschikbaar en u kunt uw muziekkennis testen in een quiz met een leuke prijs.

17 september |
12.00 – 16.00

Brinkhuis, Brink 29

Volg je hart en maak het verschil!

Wil jij graag iets zinvols doen voor een ander, jezelf verder ontwikkelen of je sociale netwerk uitbreiden?Dan is vrijwilligerswerk echt iets voor jou!
Met actuele vacatures bij meer dan 50 organisaties in Laren zit er ongetwijfeld iets passends voor jou bij. Wij helpen je graag in je zoektocht naar de ideale vrijwilligersbaan!

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Maak kennis met De Derde Helft – BEL

Leef je uit op de jeu de boulesbanen of doe mee met walking football. De hele zomer hebben we elke dinsdag vanaf 9.30 – 12.00 uur een feestje met de deelnemers, die kunnen kiezen uit wandelen, walking football, tennis, jeu de boules en biljarten.
Bij slecht weer kunnen liefhebbers op die dinsdagochtend binnen sjoelen, kaarten, darten en van bordspellen genieten met een lekkere kop koffie.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Instrumenten bespelen

De hele middag kunnen mensen de instrumenten die bij MCC bespeeld worden uitproberen. Ook zullen de kinderen van Jong MCC een klein optreden geven en laten zij zien hoe zij repeteren op maandagavond.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Brandje blussen

Altijd al willen kijken in een brandweervoertuig? We laten je kennismaken met ons vak en leuk als je je als vrijwilliger bij ons korps wil aansluiten. (Op) Tijd voor de Brandweer?

17 september |
14.00 – 17.00

Brink

Leven met dementie

Op zaterdag 17 september kunt u ervaren hoe het is om dementie te hebben en gaan we graag met u in gesprek over (hoe om te gaan met) dementie. Vivium De Stichtse Hof is een thuis waar 170 mensen met dementie wonen. Wij vertellen u graag over onze kijk op de zorg voor mensen met dementie en de mogelijkheden van dagbehandeling, wonen, werken en vrijwilligerswerk bij Vivium De Stichtse Hof/De Dennen. Tot zaterdag 17 september!

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Kunstenaar aan het werk

Kunstenaars die aangesloten zijn bij Stichting Kunst in Laren (SKIL) laten zien hoe ze te werk gaan. Moedig ze aan, stel vragen en laat je verwonderen.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Energietransitie: samen verduurzamen

Het klimaat verandert, energieprijzen stijgen, aardgas uit Groningen is eindig en we willen de CO2-uitstoot verminderen.
Kortom, de energietransitie staat voor de deur.
Energiecoöperatie ‘Hut van Mie’, ván, vóór en dóór de bewoners van Laren en Blaricum, helpt u daarbij.

17 september |
10.00 – 15.00

Papageno Huis,
Naarderstraat 77

Nazomermarkt

Het buitenterrein van het Papageno Huis, Naarderstraat 77, staat op zaterdag 17 september volledig in het teken van ontmoeten & gezelligheid voor jong en oud. Er zijn diverse marktkramen, in een autismebelevingstent kunt u zelf ervaren hoe het kan zijn om autisme te hebben, kinderen kunnen genieten van een F1 race simulator en een springkussen terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of lunch op het terras van Papageno. Tussendoor kan er geluisterd worden naar het optreden van de muziekgroep van Papageno. Kortom een heerlijke plek om even naar toe te wandelen/fietsen!

17 september |
13.00 – 15.00

Start Papageno Huis,
Naarderstraat 77

Wandeling Landgoed Larenberg

Rond 13.00u staan vrijwilligers van Landgoed Larenberg klaar op het terrein van het Papageno Huis, Naarderstraat 77, om een wandeling naar het tegenoverliggende landgoed met bos te verzorgen. Wees welkom om aan te sluiten.

17 september |
10.00 – 15.00

Papageno Huis,
Naarderstraat 77

Race-beleving voor jong en oud

De ReFerox Formula RF-V is ’s werelds meest unieke en ultra realistische F1 race simulator. Je ervaart precies hetzelfde als een echte formule 1 coureur: de instap, de zitpositie, het gezichtsveld, de krachtige force feedback van het stuur, het enorme geweld waarmee je de pedalen moet intrappen om te kunnen remmen en natuurlijk alle bewegingen van de auto.

Het door ReFerox ontwikkelde bewegingssysteem zorgt ervoor dat je alles zult voelen: ieder hobbeltje, iedere kerbstone, ieder schakelmoment en iedere botsing. Het haarscherpe beeld van de 3x 65inch Oled monitoren zuigen je het spel in en het loepzuivere geluid, dat de auto laat trillen, geeft je die extra adrenaline die je nodig hebt om te kunnen presteren.

Dus wil je dit zelf meemaken? Kom dan op 17 september tussen 10.00 en 15.00 uur naar het Papageno Huis en stap in deze fantastische simulator.

17 september |
19.30 – 23.00

Singer Laren, Oude Drift 1

Museumavondopening

Op 17 september vanaf 19.30 uur hebben Laarders en Blaricummers gratis toegang tijdens een bijzondere avondopenstelling van Singer Laren. Bezoekers kunnen genieten van de nieuwe tentoonstelling ‘De Nieuwe Vrouw’ en een tentoonstelling samengesteld uit de Singercollectie in de nieuwe Nardinczalen.  Om de avond extra feestelijk te maken klinkt er op verschillende plekken muziek in Singer Laren. 

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Voetbal

Kom gezellig een balletje trappen en kijk naar de mogelijkheden om actief te blijven voor jong en ouder.

17 september |
12.00 – 16.00

Gooise Academie, Brink 27A

Workshops portretschetsen

Heb je altijd al eens willen ervaren of je tekentalent hebt, grijp dan nu je kans! Op 17 september krijg je in de ateliers van de Gooise Academie een unieke kans om dit zelf te ervaren. Onder leiding van een ervaren docent vinden een korte inleidende workshops plaats van een half uur. Docent Eduart Baçe verzorgt de workshop portretschetsen.

Tussen 12.00 en 16.00 uur, start er ieder half uur een nieuwe workshopronde voor 3 deelnemers. Aanmelden hiervoor kun je vanaf 11.30u bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten, Brink 27A te Laren.

17 september |
12.00 – 16.00

Gooise Academie, Brink 27A

Workshops mixed media

Heb je altijd al eens willen ervaren of je plezier hebt in creatieve vormgeving, grijp dan nu je kans! Op 17 september krijg je in de ateliers van de Gooise Academie een unieke kans om dit zelf te ervaren. Onder leiding van een ervaren docent vinden korte inleidende workshops plaats van een half uur. Docent Astrid Schrage verzorgt de workshop mixed media.

Tussen 12.00 en 16.00 uur, start er ieder half uur een nieuwe workshopronde voor 3 deelnemers. Aanmelden hiervoor kun je vanaf 11.30u bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten, Brink 27A te Laren.

17 september |
12.00 – 23.00

Brink

Muziekfeest op de Brink

Spetterende dansoptredens en muziekconcerten van Laarder artiesten, bands en orkesten, iedereen doet mee. Elk genre tikken we aan. Een gezellig muziekfeest voor jong en ouder.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Broodjes bakken en klimmen

Kom langs Scouting Raboes op de Brink om boven het knetterende vuur een lekker broodje te bakken, waag een poging om je evenwicht te bewaren op de slacklines of ga de hoogte in met kratje stapelen!

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Waterspektakel Laren regenklaar

Wist je dat het hoogste deel van Laren wel 30 meter hoger ligt dan het laagste deel? Logisch dat regenwater dan het laagste punt opzoekt en daar voor overlast kan zorgen. Tijdens de Doemarkt kun je zelf aan de slag om Laren regenklaar te maken. Ervaar hoe je water kunt tegenhouden, sturen en opvangen

 

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Slackline en broodjes of marshmallow roosteren

Broodje bakken of een lekkere marshmallow roosteren? Het kan bij Scouting Maggy Lekeux!
Wil je ook wat spannends doen? Kom boven de grond balanceren op een Slackline en kijk hoever je kunt komen zonder je evenwicht te verliezen!

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

“Une Partie De Petanque” by Mauve!

Waan je deze zomer in de Provence met het Sainte Château Roseline Pop-Up Petanque event! Tijdens het event word je ondergedompeld in een Provence setting, zon, lekkere gerechtjes,
goede beats, petanque en natuurlijke de elegante rosé wijnen van Château Sainte Roseline. De locatie wordt extra gezellig gemaakt en aangekleed in Provence stijl. Het Sainte Château Roseline Pop-Up evenement is geschikt voor groepen tot maximaal 30 personen. Zon, natuur, goed humeur & gezonde competitie… Une partie de petanque

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Doemarkt

Ons uitgebreide verenigingsleven vaart op mensen met enthousiasme, kennis en ervaring die zich graag inzetten om Laren nóg leuker te maken. Ervaar, beleef en doe mee. Wellicht kun jij ook een handje helpen bij een vereniging?

17 september |
13.00 – 17.00

Nieuweweg

Spectaculaire Fashion Shows

Boutique 33 heeft mede het initiatief genomen tot wervelende Fashion Shows op de Nieuweweg. De shows starten om 13.00 – 14.30 – 16.00 uur. 15+ fashion stores presenteren de nieuwe waanzinnige collectie op de rode loper. Ze verwelkomen je graag onder een genot van een heerlijk drankje en hapje op 17 september.

Bekijk de deelnemende fashion stores

17 september |
13.00 – 17.00

Kunstgalerie Art Center Horus, Nieuweweg 6

Kunstenaars live aan het werk

Twee van onze kunstenaars zullen een live performance geven van 13-17 uur. Kunstenaar Thierry Van Vreckem zal live een schilderij maken. Kunstenaar Angelo Moyano zal laten zien hoe hij beeldhouwt met natuursteen. De galerie is geopend van 11-17u.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Smoothiebike

Wie houdt er nou niet van een lekkere smoothie? Het enige nadeel is dat je nog al eens vieze handen krijgt. Hier hebben wij de oplossing voor, namelijk een smoothiebike! Kom langs bij onze smoothiebikes en fiets je eigen smoothie klaar. Sportief, lekker en Gezond!

17 september |
10.00-17.00

Rosa Spier Huis, Hector Treublaan 97

Expositie ‘Werk uit eigen Huis’, Een leven lang kunst

Jaarlijks exposeert het Rosa Spier Huis werk van de eigen bewoners; kunstenaars en aan kunst verwante wetenschappers. Ieder jaar is het weer een verrassing wat er te zien en te genieten valt. De bewoners maken in overleg met de leden van de tentoonstellingscommissie een selectie, waarbij gestreefd wordt zoveel mogelijk recent werk te laten zien. Er is een grote variëteit aan kunstvormen, zowel traditioneel als abstract: beelden, keramiek, fotografie, schilderijen in olieverf, aquarel en kleurpotlood in allerlei formaten. In vitrines wordt aandacht besteed aan publicaties. Het is altijd weer boeiend om te ervaren hoe de verschillende kunstuitingen elkaar versterken in deze jaarlijkse expositie.

17 september |
12.00 – 17.00

Brink

Bewegend leren

Wat is er nou leuker om te bewegen en tegelijkertijd te leren? Kom langs bij onze bewegend leren activiteit, waarin we naast jullie uithoudingsvermogen ook direct jullie topografische kennis testen!

18 september |
14.30 – 16.00

Brinkhuis, Brink 29

Gratis High Tea & Ted van Lieshout voor 7-12 jr

Tijdens het Nazomerfeest op zondag 18 september 2022 is Ted van Lieshout in Bibliotheek Brinkhuis Laren. ‘s Middags starten we een High Tea Party voor kinderen (7-12 jaar) om 14.30 uur met fris & kinderchampagne, scones & sandwiches. Om 15.15 uur is er een optreden van schrijver & dichter Ted van Lieshout (Boer Boris) in de theaterzaal.

18 September |
11.00 – 14.00

Papageno Huis,
Naarderstraat 77

Koffieconcert – gratis bij te wonen

Op zondag 18 september kunt u terecht voor een koffieconcert van studenten van het conservatorium van Amsterdam. Kom lekker genieten van klassieke muziek. Ook het restaurant is deze dag geopend voor ieder die wil genieten van bijvoorbeeld koffie met appeltaart of een lekkere lunch.

18 september |
10.00-17.00

Rosa Spier Huis, Hector Treublaan 97

Expositie ‘Werk uit eigen Huis’, Een leven lang kunst

Jaarlijks exposeert het Rosa Spier Huis werk van de eigen bewoners; kunstenaars en aan kunst verwante wetenschappers. Ieder jaar is het weer een verrassing wat er te zien en te genieten valt. De bewoners maken in overleg met de leden van de tentoonstellingscommissie een selectie, waarbij gestreefd wordt zoveel mogelijk recent werk te laten zien. Er is een grote variëteit aan kunstvormen, zowel traditioneel als abstract: beelden, keramiek, fotografie, schilderijen in olieverf, aquarel en kleurpotlood in allerlei formaten. In vitrines wordt aandacht besteed aan publicaties. Het is altijd weer boeiend om te ervaren hoe de verschillende kunstuitingen elkaar versterken in deze jaarlijkse expositie.

18 september |
10.00 – 17.30

Singer Laren, Oude Drift 1

Museum

Op zondag 18 september hebben Laarders tussen 10.00 en 17.30 uur gratis toegang tot het museum. Van 12.00 – 16.00 uur is het Kinderatelier geopend met verschillende activiteiten.

18 september | 
14.00 – 16.00

Historische Kring Laren, Burg.
van Nispen van Sevenaerstraat 29

Speel het Kringspel en wandel door Laren

Op zondag 18 september biedt de Historische Kring Laren (HKL) de mogelijkheid het ‘Kringspel Laren’ te spelen in de Lindenhoeve. Gaarne wel van tevoren opgeven (via info@historischekringlaren.nl), zodat de HKL kan zien of er animo voor is en er extra tafeltjes kunnen worden neergezet.

Ook kunt u de fraai vormgegeven wandelroute ‘Kunstschilders die in Laren woonden en werkten’ afhalen. De kunstwandeling leidt je vanaf de Lindenhoeve door het dorp. Met behulp van de route ontdek je bijzondere wetenswaardigheden. De Lindenhoeve op zaterdag 17 september van 14.00 tot 15.30 uur geopend en op zondag 18 september van 14.00 tot 16.00 uur.

18 september | 13.00u

Verzamelen bij het Brinkhuis, Brink 29

Wandeling Laren van Weleer

Hans van Deuren, voorzitter van de St. KKIDS en kunstenaar/restaurateur van Laren van Weleer, begeleidt een wandeling vanaf het Brinkhuis naar het kunstwerk (Hertenkamp). Daar zal hij, als rasverteller, wat meer over de geschiedenis van “Laren van Weleer’ vertellen. Aansluitend kan er dan een bezoek gebracht worden aan de Historische Kring Laren. Daar kunnen bezoekers het uitgebrachte boekje ‘Laren van Weleer – een geschiedenis in een ijzeren kunstwerk’ kopen. Een mooie herinnering aan het dorp Laren van weleer!

18 september |
15.00

Rosa Spier Huis, Hector Treublaan 97

Adam Quartet – gratis bij te wonen

Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre. Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam in 2020 maakt het kwartet deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waar zij worden begeleid door artistiek leider Marc Danel en tot nu toe masterclasses ontvingen van o.a. Eberhard Feltz, Pavel Fischer, Luc-Marie Aguera, Gary Hoffman en Daniel Rowland. Kijk hier voor meer informatie.